mandag 27. oktober 2008

Fremmer internett demokratiet?

Det er mange som mener at ny teknologi slik som internett er med på å skape mangfold. Hvem som helst kan legge ut ting på internett og man kan i veldig stor grad selv bestemme hva man legger ut. Men styrker dette egentlig demokratiet?

For det første er det bare en liten del av jordas befolkning som faktisk har tilgang til internett.Vi er ikke mange prosentene dessverre. Og mange land i verden har sensur på enkelte hjemmesider også. Kina er et godt eksempel. Der har bl.a. Google måttet velge å sensurere bort enkelte søk bestemt myndighetene. Google sa selvfølgelig «ja» etter litt om og men, ettersom Kina er et såpass stort marked. Som et resultat får Kina altså ikke lov til å få opp de samme søkene som mange andre land. Bare fordi det er noe myndighetene har bestemt. Mangfold? Demokrati går ut på at makten skal gå ut fra folket. Jeg tviler sterkt på at dette er noe folket i det hele tatt har fått være med å bestemme i Kina. Men når det er sagt, så betyr dette at internett ikke alltid er med på å styrke demokratiet. Ihvertfall ikke når det kommer til viktige spørsmål som sensur. 

I Norge, og da spesielt min generasjon, synes jeg at internett er noe positivt. Mange ser på internett som en ok måte å uttrykke seg på. For eksempel tror jeg det er mange som kanskje hiver seg på en diskusjon angående et debattinnlegg i mye større grad nå, enn det det antageligvis hadde vært hvis det bare var tv-debatter for eksempel. Det er enklere å ytre seg på internett. Man kan være anonym eller ikke, og det er ikke vanskelig eller dyrt (i mange tilfeller ihvertfall) å ytre seg heller. Det å dele meninger, og kanskje finne mennesker som har andre synspunkter enn deg selv., kan helt klart være med på å styrke demokratiet.

Det hele koker ned til at internett både kan være positivt og negativt for demokratiet. Fildeling som for eksempel er ulovlig (til en viss grad) i Norge, kan allikevel gjøre sitt til at flere mennesker får tilgang til noe. Det spørs i hvor stor grad internett er med på å forme samfunnet, men vi går faktisk i retning av at mer og mer blir elektronisk. Etterhvert så kommer det garantert til å bli elektroniske stortingsvalg for eksempel. Det ser ut til at alt er med på å følge utviklingen, men da er det vel også noe av det gamle vi gir avkall på. Hva enn det måtte være, så er det vel noe som kommer til å bli hengende etter. Mange eldre i dag har ikke peiling på hverken pc eller internett. For mange av dem var det et stort steg å ta i bruk brevgiro. Hvordan skal det gå med demokratiet hvis ikke alle får vært med å delta lenger?


Ingen kommentarer: