mandag 27. oktober 2008

Fremmer internett demokratiet?

Det er mange som mener at ny teknologi slik som internett er med på å skape mangfold. Hvem som helst kan legge ut ting på internett og man kan i veldig stor grad selv bestemme hva man legger ut. Men styrker dette egentlig demokratiet?

For det første er det bare en liten del av jordas befolkning som faktisk har tilgang til internett.Vi er ikke mange prosentene dessverre. Og mange land i verden har sensur på enkelte hjemmesider også. Kina er et godt eksempel. Der har bl.a. Google måttet velge å sensurere bort enkelte søk bestemt myndighetene. Google sa selvfølgelig «ja» etter litt om og men, ettersom Kina er et såpass stort marked. Som et resultat får Kina altså ikke lov til å få opp de samme søkene som mange andre land. Bare fordi det er noe myndighetene har bestemt. Mangfold? Demokrati går ut på at makten skal gå ut fra folket. Jeg tviler sterkt på at dette er noe folket i det hele tatt har fått være med å bestemme i Kina. Men når det er sagt, så betyr dette at internett ikke alltid er med på å styrke demokratiet. Ihvertfall ikke når det kommer til viktige spørsmål som sensur. 

I Norge, og da spesielt min generasjon, synes jeg at internett er noe positivt. Mange ser på internett som en ok måte å uttrykke seg på. For eksempel tror jeg det er mange som kanskje hiver seg på en diskusjon angående et debattinnlegg i mye større grad nå, enn det det antageligvis hadde vært hvis det bare var tv-debatter for eksempel. Det er enklere å ytre seg på internett. Man kan være anonym eller ikke, og det er ikke vanskelig eller dyrt (i mange tilfeller ihvertfall) å ytre seg heller. Det å dele meninger, og kanskje finne mennesker som har andre synspunkter enn deg selv., kan helt klart være med på å styrke demokratiet.

Det hele koker ned til at internett både kan være positivt og negativt for demokratiet. Fildeling som for eksempel er ulovlig (til en viss grad) i Norge, kan allikevel gjøre sitt til at flere mennesker får tilgang til noe. Det spørs i hvor stor grad internett er med på å forme samfunnet, men vi går faktisk i retning av at mer og mer blir elektronisk. Etterhvert så kommer det garantert til å bli elektroniske stortingsvalg for eksempel. Det ser ut til at alt er med på å følge utviklingen, men da er det vel også noe av det gamle vi gir avkall på. Hva enn det måtte være, så er det vel noe som kommer til å bli hengende etter. Mange eldre i dag har ikke peiling på hverken pc eller internett. For mange av dem var det et stort steg å ta i bruk brevgiro. Hvordan skal det gå med demokratiet hvis ikke alle får vært med å delta lenger?


mandag 13. oktober 2008

Hvor ofte ferdes du ikke på internett? Det ikke alle vet er at du hele tiden legger igjen spor. uansett hvor du er på internett. Faktisk så kan det være mulig å finne ut eksakt hvor du har vært i løpet av en dag. Man legger igjen spor på internett, men også mobil trafikken din er noe som blir loggført. Hvis du befinner deg i de større byene (eller faktisk bare på en bensinstasjon), så finnes det overvåknings kameraer. Legger man sammen disse tingene, er det med andre ord mulig å finne ut akkurat hvor en person har vært i løpet av en dag. 

Utifra dette er det ikke merkelig å tenke at det faktisk er mennesker der ute som kan finne på å bruke noe av denne informasjonen. De fleste av oss har i senere tid sett store oppslag om mennesker som har blitt rammet av ID-tyveri. Sensitive opplysninger er noe som enkelte mennesker kan ha stor nytte av. Uansett hvor science-fiction det kan virke, så er det faktisk mennesker som kan ta informasjon som for eksempel personnummeret ditt når du logger inn i nettbanken. Kanskje blir denne informasjonen brukt til pass for illegale invandrere? Hvem vet. ID-tyveri er kanskje ikke så utbredt der ute, men det eksisterer og derfør bør man ta sine forhåndsregler når man ferdes på internett. Man bør tenke på hvilke opplysninger man gir fra seg, og sist men ikke minst hvor man oppgir dem. 
Ytringsfriheten er selvfølgelig stor på internett, derfor er det naturlig å tenke at dette også kan misbrukes. Noe som også er et faktum. For ikke lenge siden sto det om en bergenser som sto bak et tvilsomt (også ulovelig) nettsted, som hadde lagt ut pikante nakebilder av mennesker uten å få tillatelse. Dette er jo helt klart på kanten av loven, men allikevel er internett såpass nytt at det er vanskelig å straffe. Internett har enda uvante utfordringer som dette.

Privatliv er med andre ord noe som man til liten grad har på internett når man først tenker på det. Sammen med alt det gode man kan si om internett, finnes også disse negative tingene. Og det er disse man virkelig må passe seg for. Privatlivet på internett bør derfor stå med et stort spørsmålstegn bak. Jeg vet ikke med alle dere andre, men tanken på hvor mye man kan finne på internett får meg til å tenke på hvor usikkert det også kan være. De færreste av oss vil finne informasjon om oss selv på helt andre steder enn de vi selv har valgt. 

mandag 6. oktober 2008

Det finnes mange typer blogger, og derfor er det mange av dem som har helt spesielle samfunnsbetydninger. For eksempel politiske blogger inneholder meninger om politiske saker, partier, politiske ytringer etc. Mens en musikk blogg handler om noe helt annet igjen. Fellesnevneren er at man leser forskjellige typer blogger ettersom hva man er interessert i. her kommer også samfunnsbetydningen inn i bilde. hvor viktig er det som står i bloggen og for hvem er den viktig for? De mer personlige bloggene kan være mer for venner og bekjente (og ikke minst bloggeren selv), mens en politisk blogg kan være mer informativ (for eksemepl i en valgkamp) hvor en politiker helt klart ytrer seg slik at det går i favør av partiet han eller hun er tilknyttet til.
Ettersom blogging har blitt et såpass populært fenomen, arrangerte dagbladet.no i fjor en konkurranse på jakt etter å finne "Norges beste blogger";

Gullbloggen er Dagbladet.no sin kåring av Norges beste blogger. Leserne foreslå sine kandidater, før en jury bestående av Bente Kalsnes (communityansvarlig i Dagbladet.no), Olav Anders Øvrebø - (bloggekspert og redaktør i nyhetsbrevet Mandag Morgen) og Jill Walker (profilert blogger og førsteamanuensis ved Seksjon for humanistisk informatikk ved Universitet i Bergen) plukket ut tre nominerte i hver kategori. Vinnerne ble kåret gjennom en leseravstemning som ble avsluttet søndag 4. desember. http://www.dagbladet.no/kultur/2005/12/05/451310.html

Dette viser at blogging har blitt vanlig på internett, og for noen en del av hverdagen. det var jo også til slutt en leseravstemning som avgjorde vinneren.
Jeg kjenner noen som gjerne subscriber via RSS på for eksempel elektronikk-blogger, og som har stort utbytta av de i form av å v ære oppdatert. Med andre ord kan også blogger være en informasjonskanal.

Min blogg-helt er rett og slett "bloggrevyen". Dette er en side hvor man kan melde seg inn slik at nye innlegg i bloggen din automatisk kommer opp på denne siden. Dette er ypperlig hvis man vil at bloggen sin skal leses av fler. En veldig bra ting er at det er forskjellige kategorier som man kan velge å trykke seg inn på. Det er også en egen spalte med linker over "Mest blogget om nyhetene". Jo fler som melder seg inn jo større utvalg blir det, og er man litt tålmodig, så er det mulig å finne blogger som i veldig stor grad interesserer en.
Jeg synes selv at dette er en bra side, hvis man er interessert i å finne ut hvordan andre blogger, og hvis man vil finne for eksempel musikktips. Men som sagt; tålmodighet er viktig hvis man vil finne en god blogg. Her er ihvertfall linken:
http://bloggrevyen.no/